Sundman Residence

Thought we’d take a look back at one of our favorite projects, which started an enormous Mountain Zen trend. Our fantastic clients wanted a home for their site that would capture the spectacular views and at the same time convey a place of meditation and inspiration. What they got was exactly that.

The material palette was typical of a contemporary Colorado mountain Style home, however, the detailing is where the Asian influence was brought in. The Douglas fir timber columns and newel posts are slightly splayed and supported by steel knife plates. The columns reach up and touch the Cedar soffits with broad overhangs. A copper knife-edge detail was used rather than traditional fascias to add an Asian inspired quality to the exterior.

The interior detailing and furnishings further emphasize the overall desire to make the home a comfortable place of refuge. The use of the same exterior stone in the interior and large expanses of glass create a connection from the interior spaces to the gardens and views of the exterior. To further reinforce this connection, outdoor living areas were paired off of the major living spaces. The use of the soffit material re-manifests itself in the Barrel vault, which connects the Great Room to the upper level Library and then continues out above the exterior balcony.

The success of this project is apparent in its reference to a ‘Mountain Zen Sanctuary’. Our team at Charles Cunniffe Architects were able to capture the views with sensitivity to the spatial arrangements of the clients program, while detailing the project in a way that evokes intrinsic serenity.

This entry was posted in Featured, Posts about Spaces and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a reply